Heippa!

Mites siella menee? Me ollaan taalla vesisateen ja ukkosmyrskyjen keskella viela Nir Haemekissa mutta jo lomatunnelmissa, silla huomenna suunnataan kohti Tel Avivia =) Viime blogin jalkeen on tapahtunut vaikka mita ja ollaan paasty vierailemaan useissa uusissa paikoissa ja tavattu todella paljon ihmisia, uusia seka vanhoja tuttavuuksia =) Paivat ovat vierahtaneet nopeasti eteenpain ja kuukauden paasta ollaankin jo koti-Suomessa.

Naiden parin viikon aikana ollaan jatkettu arkirutiineja taalla nuorisokylassa mutta aikaisempiin viikkoihin verrattuna ollaan paasty reissaamaan enemman ja tehty siis myos nuorisokylan ulkopuolisessa mielenkiintoisessa maailmassa naita harjoitteluhommia =) Toissaviikon tiistaina paasimme tutustumaan Haifaan Ahuzat Yeladim-nimiseen WIZOn nuorisokylaan, jossa asuu nuoria, joilla on vakavia mielenterveys- ja paihdeongelmia. Heista suurimmalla osalla on myos raju sosiaalinen tausta. Esimerkiksi yksi nuorista asui aikaisemmin puussa (?) Nuorisokyla on Nir Haemekia muistuttava mutta pienempi. Alue on erittain tiukasti valvottu ja siella asuu vajaat 100 nuorta. Siella tuntui olevan myos huomattavasti tiukempi kuri kuin taalla. Ahuzat Yeladimiin meidat kutsuttiin vierailulle, silla siella oli tilaisuus, johon oli kutsuttu myos Englannin suurlahettilas Tom Philips. Tilaisuudessa esiteltiin nuorisokylan seka WIZOn toimintaa, ja Avartti-ohjelmaa ja sita kuinka se toimii heidan yksikossaan. Paikalla oli myos useita WIZO-organisaation paattajia ja johtavassa asemassa toimivia henkiloita. Siella oli myos muun muassa Israelin Avarttikoordinaattori Aviva Ben-Raphael seka yhteyshenkilomme Moshe Bitman. Me matkustimme paikalle pomomme Dudun kanssa.  Tilaisuus oli mielenkiintoinen, varsinkin koska se oli englanniksi niin ymmarrettiinkin kerrankin jotakin =) Siella oli useita puhujia ja esittelyita mutta mieleen jaivat erityisesti Ahuzat Yeladimissa asuvat nuoret, jotka kertoivat omista kokemuksistaan Avartin parissa seka siita kuinka kylaan paatyivat. Tilaisuuden jalkeen meille esiteltiin aluetta ja paastiin lounaalle. Lounaalla keskusteltiin herttaisten WIZO-rouvien kanssa ja he tykkasivat meista niin paljon, etta paattivat ottaa meidat WIZO-perheeseen ja sen merkiksi saimme kultaiset WIZO-rintaneulat =) Sinansa pieni mutta huomattava ele, silla kyseisia rintaneuloja annetaan vain henkiloille, jotka ovat lahjoittaneet rahaa talle organisaatiolle. Ja juuri niita kultaisia annetaan henkiloille, jotka ovat lahjoittaneet muutamia miljoonia. Hei haloo, muutamia miljoonia! =) Olimme siis erittain otettuja tasta eleesta ja reissu oli muutenkin tosi onnistunut =)
 

Ja nyt tahan valiin tilannetiedote. Ollaan tanaan kirjoitettu tata blogia jo kohta kolme tuntia ja kappas kuinka ollakaan, meidan taysin valmis teksti kuvineen katosi kuin tuhka tuuleen ja nyt kylla sieppaa ja syvalta. Joten tekstin jatko tulee olemaan tiivis lyhennelma. Taalla paastaan harvoin koneelle ja silloinkin kun paastaan niin se on justiinsa tallaista. No ei muuta ku hiiohei ja kamelin selkaan joten aloitetaas nyt =D

Haifan reissun jalkeen palattiin Nir Haemekiin ja pidettiin musakerho, jonka ohjelmisto alkaa sujua jo paljon paremmin =) Illalla paastiin pihalle grillaamaan, tehtiin sapuskaa kaikille sisaoppilaitoksen lapsukaisille ja henkilokunnalle paikallisten hittien jytistessa taysia pimentyvassa illassa =) Sitten keskiviikkona lahdettiinkin jo uuteen reissuun ja talla kertaa kohteena oli Kuollut meri ja Avartti-seminaari. Matkaa taitettiin pomomme Dudun, rakkaan ystavamme, eli koulun opettajan Efratin seka Usherin, ylakoulun rehtorin kanssa. Matka sujui maisemia ihastellessa ja Usher, joka on aikaisemmin toiminut matkaoppaana, viihdytti meita mielenkiintoisilla tarinoillaan =) Saimme myos nauttia hanen autostaan loytyvasta mahtavasta musiikkikokoelmasta, johon kuului mm. avaruustrancea =D Kaksipaivainen seminaari vietettiin Spa Hotellissa, joka oli hulppea, varsinkin meidan rakkaaseen Hotel Hamilton - karavaaniimme verrattuna =D Seminaari koostui useista hepreankielisista luennoista, allasbileista seka yollisesta bussiretkesta magnesiumtehtaiden luo suolavuorelle =) Me paastiin esittelemaan itsemme seka hieman Suomen Avarttitoimintaa seminaarin noin 100 hengen Avarttitoimijoista koostuvalle yleisolle. Seminaari oli meille hyodyllinen erityisesti kansainvalisia suhteita ajatellen, paasimme nimittain tapaamaan mielenkiintoisia uusia tuttavuuksia seka vanhoja tuttuja mm. arabikylien reissulta. Koitti myos kauan odotettu hetki, tapasimme nimittain vihdoin Shragan. Tutustuimme haneen viime kesan Avarttileirilla Suomessa, jossa han oli israelilaisten nuorten ryhmanohjaajana. Me toimimme kyseisella leirilla ohjaajina ja suoritimme opintoihimme kuuluvaa leiriharjoittelua. Shraga seka hanen ihastuttava vaimonsa Miri seka heidan hauska ystavansa Aviva veivat meidat luonaalle ja paasimme heidan kanssaan katselemaan lahiymparistoa. Kuolleella merella olimme Ein Bokekin hotellikylassa mutta paasimme myos nakemaan vilaukselta Masada-vuoren, jonne aiomme kiiveta sitten ensi viikon lomalla =) Reissu oli kaikenkaikkiaan erittain onnistunut ja antoisa ja paasimme kaikenlisaksi polskimaan Kuolleeseen mereen. Se oli todella hieno ja hammentava kokemus, ihan kuin avaruudessa olisi kellunut =) Ja suolavesi kylla kirvelsi, ainakin tunsi elavansa =D

Matkan jalkeen palasimme takaisin Nir Haemekiin ja viikonloppu tehtiinkin toita. Erityista tassa viikonlopussa oli Elisan talon nuorten ja henkilokunnan viikkoja valmistelema Romeo ja Julia - show. Show piti sisallaan tanssia, laulua ja nayttelemista ja oli erittain onnistunut, vaikka harjoitusvaiheessa nayttikin silta, etta homma ei tahdo luonnistua sitten kertakaikkiaan millaan. Israelilaiseen tyyliin kaaoksen keskelta kuitenkin lopulta saatiin aikaan hieno esitys ja loppu hyvin, kaikki hyvin =) Nuoret vapaaehtoistyontekijatytot olivat myos jarjestaneet ohjelmaa lauantaipaivalle, ja se oli kaikista alyttomin aktiviteetti, mita ollaan ikina nahty. Se oli yhta sekoilua ja riehumista ja paatehtavana oli heitella markaa vessapaperia pitkin seinia ja pihoja. Kaikki ihmiset tuntuivat villiintyneen ihan taysin eika hommassa ollut kylla mitaan jarkea, eika varsinkaan pomomme Dudun aina mainostamaa kasvatuksellista tarkoistusta. No, kerasimme leukamme lattialta ja jatkoimme paivan viettoa =)

Talla viikolla teimme PowerPoint-esityksen suomalaisesta koulutusjarjestelmasta ja nuorisotyosta ja sen rakenteesta. Paasemme pitamaan esityksemme reilun viikon kuluttua WIZOn paatoimistolle Tel Aviviin. Meilta on pyydetty myos hepreankielista musiikkiesitysta tilaisuuteen, joka luonnollisesti liittyy aiheeseen, no ei mitenkaan =) Mutta toki toteutamme sen ilman muuta =) Taalla ollaan jo totuttu siihen, etta meita saatetaan pyytaa soittamaan ja laulamaan milloin tahansa ja missa tahansa joten ramppikuumetta ei ainakaan ehdi eika ymmarra enaa tuntea =)

Tiistaina saimme vihdoin odotetut vieraat tanne Nir Haemekiin. Opettajamme Maija-Sisko seka Suomen Avartti-koordinaattori Jukka tulivat tapaamaan meita. Paasimme juttelemaan siita, miten harjoittelu on mennyt ja keskustelimme myos monenlaisista tulevaisuuden suunnitelmista seka siita, mita asioita tulee ottaa huomioon jos ja kun tanne lahetetaan myos tulevaisuudessa opiskelijoita meidan MAMKista. Teimme myos esittelyvideon tasta harjoittelupaikasta. Sita videota kylla varmaan viela vahan hiotaan sitten Suomessa =D Naiden virallisten kuvioiden lisaksi paasimme myos kaymaan heidan kanssaan Nasaretissa seka tutustumaan Bet Sheanin vanhan kaupungin raunioihin. Vietimme myos iltaa Casa Babissa, jossa he majoittuivat. Casa Babi on Usher-rehtorin "majatalo". Nama kaksi paivaa olivat meille erittain hyodyllisia, antoisia ja ennen kaikkea poreilevan hauskoja, taydellinen piristys harjoittelun keskelle =) Suuret kiitokset teille Maiju ja Juke! =)

Torstaina jatkoimme taas toita ja vietimme nuorisokylassa juutalaista purim-juhlaa. Purim nayttaytyi taalla lahinna karnevaalitunnelmana ja naamiaisina. Naimme todella monenlaisia hienoja asuja, kuten kavelevan iPodin, Avattaria, ryhman vesipulloja (?), kissanaisia, intiaaneja, prinsessoja, tytoiksi pukeutuneita poikia seka alkuasukkaita =) Esan tyokaveri Racheli oli myos hauska naky asussaan, joka muistutti meidan mielestamme jotakin juutalaista koriste-esinetta. Hanen paassaan oli joku hammentava hattu, joka muistutti purkin nuppia =D Mekin olimme tietenkin hankkineet myos hienot kostyymit ja olimme suomalaisia merirosvoja =) 

Perjantaina lapsukaiset ja henkilokunta lahtivat viikonloppulomalle ja me jaimme tanne Nir Haemekiin sateen ja myskyn keskelle viela pariksi paivaksi. Yritimme vuokrata auton, jotta olisimme paasseet sapattia karkuun (koska taalla on nyt kaikki paikat kiinni) mutta meille kavi huonosti, myos autovuokraamot olivat menneet kiinni tavallista aikaisemmin purimin vuoksi. Mutta huomenna lahdemme kohti Tel Avivia heti kun bussit alkavat kulkea =) Meilla on nyt siis tiedossa reilun viikon mittainen loma ja saamme myos vieraan Suomesta matkakaveriksi! =) Tarkoituksena on menna kaymaan Tel Avivin lisaksi Jerusalemissa, ehka myos Akkossa ja katsotaan nyt mihin kaikkialle keritaan =) Lomatunnelmista kirjoitetaan sitten kun palataan tanne takaisin, meilla on nimittain viela kahden viikon tyoputki edessa loman jalkeen. 

Tsemppia sinne Suomeen talven keskelle, ollaan kuultu etta lunta teilla ainakin on ihan riittavasti =) Ja hauskaa hiihtolomaa kaikille, joilla sellainen on tiedossa =)  Ja nyt lopuksi teille kuvia viime viikoilta, enjoy!

Rakkain terveisin,

Alisa ja Assa 

1. WIZOn paajohtaja Tova Ben-Dov, Elisa, Esa, Israelin Avarttikoordinaattori Aviva, yhteyshenkilomme Moshe seka Englannin suurlahettilas Tom Philips Ahuzat Yeladimissa

2. Kaksi tuntematonta turistia Kuolleen meren suolarannalla

3. Esa, Aviva, Moshe, Miri, Shraga ja Elisa Spa Hotellin kokoustilassa

4. Usher, Elisa, Juke, Esa, Moshe ja Maiju Casa Babissa

5. Saksalainen Robert (alkaa kysyko, kuka han oikeastaan on ja miksi meidan mukana, se ei selvinnyt meille =D), Maiju, Juke, Esa ja Elisa Bet Sheanin rauniokaupungin entisaikojen yleisovessassa =)

6. Michael, Andrei, Esa, Elisa seka Boris purim-asuissa =)