Heissan!

Taalla ollaan, pitkasta aikaa! Meilla on ollut tosi paljon hommia eika juurikaan mahdollisuutta kayttaa tietokonetta ja sekin kone, mita ollaan aikaisemmin kaytetty, on jostakin syysta rikki mutta minkas teet ja hei, nyt ollaan taalla jee =)

Sunnuntaina 10. paiva meilla alko ensimmainen kokonainen tyoviikko, jota jatkuukin huomiseen asti. Oltiin siis myos viikonloppu toissa. Ollaan paasty jo hyvin mukaan tahan nuorisokylan rytmiin mutta tyopaivat on Suomeen verrattuna pitkia ja hyvin ennaltaarvaamattomia seka toisinaan myos erittain  hakellyttavia. Toita ollaan tehty paaasiallisesti klo 13-23. Nuoria on molempien taloissa tosiaan noin 30-40 ja he ovat paaasiallisesti venalaisia, etiopilaisia ja israelilaisia mutta myos muita kansallisuuksia loytyy. Tyotehtavat on olleet lahinna nuorten kanssa keskustelua, niiden paimentamista a paikkaan b, Lisaksi ollaan pelattu mm. erilaisia peleja (pingis ja korttipelit on erittain suosittuja ja hyvin on pysytty peleissa mukana vaikka esimerkiksi venalaisen durak-pelin oikeista saannoista ei ole toistaikseksi tietoakaan..), oltu mukana mita eriskummallisimmissa kokouksissa, leivottu pizzaa, askarreltu, kayty retkella (katsomassa lentokoneita ja kukkia), ja sitten ollaan mukana kaikissa paivittaisissa toiminnoissa, mita milloinkin on. Valilla pitaa herata klo 6 herattamaan nuoret ja lahes joka ilta ollaan laittamassa heita nukkumaan. Esan talossa puolet nuorista on valmentavassa poliisikoulussa, joten Esa on menossa myos mm katsomaan heidan krav maga treeneja seka ratsastustunteja. Esan talossa nuorilla on myos kerran viikossa ohjausharjoitus, jossa nuoret ohjaavat toisilleen erilaisia aktiviteetteja. Elisan talossa on toissa pari touhukasta nuorta tyttoa, joten siella askarrellaan ja tehdaan kasikoruja yms. Elisa oli myos kerran auttamassa hevostalleilla kehitysvammaisten ratsastustunnilla nuorten kanssa. Elisan talossa valmistellaan myos esitysta perjantaiksi 5.2. jolloin nuoret jaavat taas viikonlopuksi tanne ja illalla on luvassa hieno show, tanssia ja laulua seka naytelmaa. Nuoret esittavat Romeon ja Julian sijoitettuna tanne Nir Haemekin nuorisokylaan. Esan talo valmistelee samankaltaisen shown helmikuun loppupuolella.

Viikonloppuna tehtiin nuorten kanssa leita ja kukkakoristeita, katsottiin hepreankielista stand up-esitysta seka James Bond leffa. Illalla oli myos disko. Ja lisaksi meita pyydettin esiintymaan suomeksi perjantain illallisella. Esa soitti kitaraa ja Elisa koskettimia seka lauloi. Lisaksi israelilainen Dar - tytto (yksi nuorista ohjaajista) soitti kitaraa ja esitimme Tehosekoittimen kappaleen Maailma on sun - josta tykattiin oikein kovasti =) Suomen kieli kuulostaa paikallisten mielesta lahinna kiinalta tai japanilta, joidenkin mielesta puheemme vaikuttaa enemman saksalta tai hollannilta. Meita on luultu eniten venalaisiksi, mutta myos amerikkalaisiksi, hollantilaisiksi (ja yhden pojan mielesta hollanti ja suomi ovat yksi ja sama maa?). Kun yritamme puhua hepreaa, puhumme sita kuulemma venalaisella tai saksalaisella aksentilla ja Elisan englannin kieli tulee kuulemma brittiaksentilla. Erikoista =)

Fiilikset taalla harjoittelussa ovat menneet kuin vuoristorataa. Yhden paivan aikana fiilis saattaa vaihdella huomattavasti ja paivat tuntuvat toisinaan hyvinkin pitkilta. Rankalta on tuntunut erityisesti se, etta meilla ei ole kaikkien kanssa yhteista kielta ja se, etta paivat vaikuttavat suomalaisen nakokulmasta hyvinkin suunnittelemattomilta eika aina tieda missa pitaisi olla ja mita tekemassa. Lisaksi nuorten kanssa kaytetyt ohjausmetodit ovat melko erilaisia kuin Suomessa ja kulttuuri kaikenkaikkiaan on kaukana siita, mita kotopuolessa on nahty. Ja se on jo melkein varmaa, etta jos sinun pyydetaan menevan jonnekin johonkin aikaan niin todennakoisesti olet jo vahintaan 20 minuuttia myohassatai puolitoistatuntia etuajassa =) Mutta se ei  haittaa, silla uusia ja mielenkiintoisia kokemuksia me tanne tultiin hakemaankin ja on hienoa nahda, kuinka asiat voidaan tehda myos ihan toisin. Yhteistyo on sujunut seka nuorten etta tyontekijoiden kanssa yllattavankin hienosti ilman yhteista kielta. Se on itseasiassa jopa erittain hauskaa =) Elekieli kunniaan ja kasimerkit kans =) Ja mahtavaa on myos se, etta ollaan saatu myos jo paljon kontaktia moniin nuoriin molemmissa taloissa ja paasty juttelemaan jo syvallisempiakin =) 

Ollaan saatu meidan harjoitteluun jonkinlaista runkoa ja meilla on taalla olomme aikana tiedossa myos kaksi viikkoa lomaa jee =) Lisaksi kuulimme eilen, etta saamme pitaa yhden vapaaillan viikossa =) Perjantaina lahdemme tutustumaan johonkin WIZON arabikylaan viikonlopuksi ja sitten sunnuntaina arki jatkuu taas. Taalla on ollut nyt aikamoista sadetta jo monta monta paivaa mutta taalla pohjoisessa ei ole tulvinut. Valilla ukkonen pauhaa ja salamat leiskuu =) Eli ihan Suomen kesakelit siis, lamminta vaihtelevasti parinkymmenen molemmin puolin. Suklaata ollaan saatu yllin kyllin, silla taalla laitetaan leivan ja keksien paalle suklaalevitetta, valipalaksi on yleensa suklaamuffinssi, suklaavohvelipatukka tai esimerkiksi suklaacroissantti mutta onneksi ruoalla saa sentaan jotain suolaistakin =) Ja ruoat ovat olleet kaikenlisaksi hyvia ja ollaan tykatty niista =)

Tyotehtavat jatkuu taalla nuorisokylassa samoissa merkeissa mutta sen lisaksi meita on pyydetty kirjoittamaan kansainvalista kolumnia harjoittelustamme jonnekin wizon nettisivuille (ilmoitetaan kylla jos sellainen ilmestyy) ja sitten me valmistelemme luennon suomalaisesta nuorisotyosta, koulutusjarjestelmasta seka pedagogisista metodeista (henkilokunnalle) ja lisaksi meita on pyydetty kirjoittamaan raportti harjoittelustamme, oppimistamme asioista seka erityisesti taman nuorisokylan kehittamishaasteista seka ideoista joten hommaa ainakin riittaa ja tyotehtavat vaikuttavat mielenkiintoisilta =)

Oikein paljon terveisia kaikille, laitetaan sit ens kerralla kuvia, nyt on nimittain pakko rientaa takaisin hommiin! Me yritetaan kirjoitella noin kerran viikossa, mahdollisuuksien mukaan. Kaikkea hyvaa teille sinne koti-Suomeen, kommentteja odotellessa =)

Terveisin, Esa ja Elisa