Morjens!

Manishma? Eli mitas teille kuuluu? Taalla kaikki hyvin, on jo tovi vierahtanyt siita kun viimeks ehdittiin kirjoittaa mut yritetaan nyt paivittaa teillekin vahan kuulumisia taalta pain =) Sen jalkeen kun tultiin vierailulta arabikylista, aloitettiin taas tyot ja paastiin vetamaan ekan kerran musakerhoa. On mukavaa, kun normaaliarjen lisaksi ollaan paasty myos toteuttamaan omia projekteja =) Musakerhossa on 6 nuorta ( 4 poikaa, 2 tyttoa), joista 2 soittaa kitaraa ja nelja laulaa. Kokoonpano saattaa tasta viela hieman muuttua mutta ideana on, etta eras venalainen ohjaajapoika soittaa rumpuja, Esa bassoa ja Elisa pianoa niin saadaan talla porukalla ihan bandi kasaan =) Ideana on treenata 4 kappaletta ja esittaa ne muille nuorisokylan nuorille ennen kuin me palataan Suomeen, eli meilla on muutama viikko aikaa harjoitella mutta ainakin ekojen treenien perusteella se ei tule olemaan helppoa, silla meidan osallistujilla on keskimaarin 2 vuotiaan keskittymiskyky ja karsivallisyys =) Tarkoituksenamme on treenata 2 biisia englanniksi ja 2 hepreaksi, saa nahda mita saadaan aikaan =)

Tyoviikko kului normirutiineissa ja sitten kuultiin, etta meilla on viikonloppu vapaata ja paatettiin lahtea reissuun Tiberiakseen Galileajarven rannalle. Yksi nuorista ohjaajista, Anat New Yerseysta on taalla Israelissa vuoden ja han menee aina vapaina viikonloppuina isoisansa luo Tiberiaksen lahella sijaitsevaan kibbutsiin, Afikimiin. Lahdettiin sitten yhdessa reissuun ja paastiin nakemaan millaisia kibbutsit on nykyaan ja paikka oli tosi yhteisollinen ja lamminhenkinen. Kaikilla on omat pikku asunnot, yhteinen ruokala ja paljon yhteisia tiloja seka esim. uima-allas jne. Kibbutsissa oli myos hevostallit ja navetta, jossa oli TODELLA paljon lehmia. Kibbutsin alueella oli myos koulu, ruokakauppa, pankkiautomaatti, autokorjaamo yms. joten sielta tuntui loytyvan kaikki mita tarvitsee. Alueella oli paljon puistoja ja kapeat asfalttipolut, joilla kaikki asukkaat huristelivat pyorilla menemaan =) Kesaisin kibbutsiin tulee myos paljon turisteja asustelemaan kesaasuntoihin, jotka nayttivat tosi kotoisilta. Oli tosi hienoa paasta nakemaan se paikka!

Viikonloppu vietettiin sitten Tiberiaksessa, asusteltiin eraassa pikku hostellissa. Kallisarvoinen vapaa-aika kaytettiin lahinna kuljeskelemalla kaupungilla, katselemalla kauppoja ja maisemia. Ja Elisa soi laittoman paljon jaateloa =D Kaupunki oli mukava pikkukaupunki, jossa on varmasti paljon hulinaa ja turisteja kesaisin. Siella asuu paljon ortodoksijuutalaisia, joita nakyi myos katukuvassa rukouspisteineen. Reissumme sattui juuri sapatin aikaan, joten perjantai-illasta lauantai-iltaan kaupunki oli erittain hiljainen, kulkukissat vaan kipitteli kaduilla. Meista oli kiva kayda siella ja paasta nakemaan taas yksi uusi kaupunki ja hieno Galileajarvi ja sita ymparoivat kukkulat. Rauha ja hiljaisuus oli kaivattua vaihtelua tahan nuorisokylan hulinaan ja meteliin =) Oli myos tosi erikoista, kun istuttiin jarven rannalla yhdella penkilla ja yhtakkia huomattiin etta meidan ohi kavelee joku israelilainen perhe ja mehan tunnetaan tuo niiden tytto! Sattumalta tavattiin viime kesan Avartti-leirilla tutuksi tullut Gal Frydman perheineen ja he kutsuivat meidat joku kerta kylaan luokseen Haifaan =)

Reissun jalkeen palattiin taas arkeen ja kun tultiin lauantai-iltana Afulaan, oli myos tama meidan kotikyla ihan hiljainen. Onneksi saatiin meidan vakihuoltsikalta nuudeleita niin ei naannytty nalkaan =D Talla viikolla ollaan tehty Suomi - aiheisia aktiviteetteja Elisan talon nuorten kanssa normityon ohella. Tehtiin mm. posterit Suomesta ja Israelista ja askarreltiin molempien maiden lippuja ja kuunneltiin suomalaista musiikkia. Suomen talviset kuvat aiheuttivat vilunvareita paikallisten keskuudessa ja meilta kysyttiin mm. talla viikolla etta pukeudummeko Suomessa karhuntaljoihin? =D Ja menemmeko muka oikeasti talvella kavellen kouluun?

Ja kuten olemme taalla on havainneet, milloin tahansa voi tapahtua mita tahansa ja silloin kun pitaisi jotakin tapahtua, ei valttamatta tapahdukaan yhtaan mitaan.. Maanantaiaamuna meidan pomo Dudu soitti Esalle ja sanoi etta meidan pitaa nyt heti menna johonkin lehtihaastatteluun. Herasimme sikiunesta ja 6 minuutin kuluttua olimme toimittajatadin ja sedan kuvattavana!! Aarimmaisen tehokasta toimintaa, varsinkin tiimimme naispuoliselta henkilolta, vai mitas sanotte? Meita siis haastateltiin paikallislehteen ja eilen eli perjantaina sitten saatiin ihastella tuloksia =) Tekstista emme ymmartaneet yhtaan mitaan, mutta onneksi se tulkattiin meille ja saatiin molemmille omat kappaleet kyseista lehtea mukaan Suomeen myos teille naytettaviksi =) Kuvakin oli olosuhteisiin nahden erittain mainio =)

Suomi - viikolla teimme muun  muassa myos pullia. Kardemummaa ei loytynyt, mutta voi-sokeri-pullista tuli silti tosi hyvia ja ihmiset tykkasivat niista kovasti =) Tehtiin myos muutamia korvapuusteja. Israelilaisten herkkusuut tuntien lisasimme niihin hieman ekstravoita ja -sokeria =D Tarkoituksenamme on leipoa suomalaisia herkkuja toistekin nuorten kanssa.

Talla viikolla pidettiin taas musiikkikerhoa ja treenit sujuivat jo paremmin. Lisaksi ollaan muutenkin paasty viela paremmin naihin hommiin sisalle, vaikka edelleen meidan silmin monet asiat taalla nuorisokylassa toteutetaan enemman tunteen kuin jarjen tai minkaan valtakunnan logiikan perusteella =)

Tata parhaillaan menossa olevaan 2 viikon tyoputkea ilahdutti suunnattomasti se, etta saimme ensimmaista kertaa pitaa meille kuuluvan yhden vapaaillan viikossa. Keskiviikkona iltaruoan jalkeen lahdimme kaymaan Nasaretissa, koska se on tassa lahella, noin 12 km matkan paassa. Vietettiin ilta kayden isossa ostoskeskuksessa, istuttiin kahvilassa ja kaveltiin kaupungilla. Loydettiin monia kivoja paikkoja, joihin halutaan menna kaymaan uudelleen kun meilla on vapaata paivasaikaan, ehka joku viikonloppu. Nasaret on todella iso kaupunki ja siella on vaikka mita nahtavaa, joten tama iltareissu oli vain murto-osa siita mita oikeasti haluttaisiin nahda. Oli jokatapauksessa mahtavaa paasta vahan vapaalle ja katselemaan meille uusia paikkoja =) Kun lahdettiin Nasaretin reissulle, meille oli hieman epaselvaa, kuinka me sinne paastaan ja kuinka sielta pois. Sattumalta meidan pomomme Dudu oli juuri samaanaikaan menossa kaymaan Afulassa, joten han heitti meidat bussiasemalle, josta joku ystavallinen paikallinen herrasmies meille neuvoin kyydin Nasaretiin. Paastiin eraanlaisen taksibussin kyydilla. Se on siis tilataksi, jossa on bussihinnat ja siihen otetaan kyytiin ne, jotka nyt samaan paikkaan on menossa =) Ajeltiin samanlaisella kyydilla myos Afikim-kibbutsista Tiberiakseen. Menomatka sujui siis mukavasti. Kun illalla sitten paatimme lahtea takaisin Afulaan, ei mennytkaan enaa mitaan busseja eika taksejakaan nakynyt missaan. Aikamme haahuiltiin ja katseltiin liikennetta ja sitten todettiin jalleen kerran etta kysyva ei tielta eksy. Painelimme laheiselle huoltoasemalle (huoltoasemat on parhaita, sielta saa kaiken avun taallapain =D) ja kyselimme, etta voisivatko he tilata meille taksin. Olisimme toki voineet soittaa myos kenelle tahansa nuorisokylan tyontekijalle ja pyytaa hakemaan meidat mutta paatettiin eka kysya taksikyytia. Sitten huoltoaseman vanhempi ja nuorempi mies tuumailivat aikansa ja hopottelivat arabiaa ja kuinka ollakaan, jostakin syysta he eivat kaiketi saaneet ketaan taksia kiinni ja niinpa nuorempi tyontekijoista paatti heittaa meidat Afulaan. Paastiin siis Amirin kyydilla Afulaan, josta kappailtiin takaisin nuorisokylaan. Yritimme maksaa kyydista, mutta han ei huolinut rahaa tasta ystavallisesta eleestaan. On tosi hammentavaa, kun ihmiset taalla on niin reiluja. Paatettiin sitten illalla, etta seuraavan kerran ku mennaan kaymaan Nasaretissa, kaydaan viemassa sinne huoltoaseman Amirille jotakin kivaa =)

Talla viikolla Elisan talon nuorten ja ohjaajien oli vuoro valmistaa ohjelmaan perjai-illan sapatti-illalliselle. Pitkin viikkoa pidettiin harjoituksia ja valmisteltiin teksteja. Perjantaina myos leivoimme challah-leipaa nuorten kanssa illalliselle. Challah muistuttaa meidan pullaa, mutta siina on vahemman sokeria ja lisaksi hunajaa. Leipoessa tuntui, etta siita tulee pullaa, mutta siita tulikin pullaleipaa =D Ja hyvaa sellaista! Illalla sitten oli ohjelman vuoro ja esitys piti puheiden lisaksi sisallaan kaksi musiikkiesitysta =) Toinen kappale oli Hotel California ja toinen Panim el mul panim (Face to face, israelilainen rakkauslaulu). Elisa soitti pianoa ja lauloi yhden toisen ohjaajatyton, Ofirin kanssa. Lisaksi yksi talon tyontekijoista, Eliran seka yksi nuorista, Aleksei soittivat kitaraa. Esitys meni hyvin ja yllatti  yleison, kun toisen kappaleen aikana myos Elisa lauloi hepreaksi =D Ja kuulemma vielapa ilman aksenttia?

Perjantai-iltana nuorille jarjestettiin myos "Pelkokerroin", jossa vapaaehtoiset paasivat kilpailemaan talojen valisesta mestaruudesta. Tehtavia olivat mm. erilaisten allottavien ruokien (esim. kekseja tujakalla valkosipulitaytteella) ja juomien (kuten raakaa kananmunaa yms.) syominen ja juominen. Ohjelma oli onnistunut, ja kun jaimme auttamaan ohjaajatyttoja koristeluiden purkamisessa, he paattivatkin opettaa meille israelilaisia tansseja =D Siella sitten humpattiin menemaan pitkin auditorion lavaa ja hauskaa oli =) Illan paatteeksi menimme discoon pukeutuneina haamuiksi, ja "pelottelun" sijaan olimme lahinna huvittava naky =D

Nyt meilla on jo jonkilainen kasitys siita, mita meille on tiedossa tulevien viikkojen aikana. Nyt jatkamme toita torstaihin asti, sitten ensi viikonloppuna meilla on ehka joku vierailu johonkin (nainkin tarkkaa tietoa siis =D) ja sitten viikolla 7 lahdemme tapaamaan Englannin suurlahettilasta Haifaan, siella on joku tilaisuus. Samalla viikolla osallistumme myos Avartti-konferenssiin Kuolleella merella pomomme seka yhteyshenkilomme seka muutamien koulun tyontekijoiden kanssa =) Viikolla 8 saamme mieluisia vieraita Suomesta tyoviikkomme piristykseksi ja viikolla 9 on tiedossa loma ja myos vieras Suomesta =) Sitten onkin enaa noin 2 viikkoa toita, jolloin harjoitellaan varmasti paljon meidan musiikkikerhon esitysta ja sitten viimeinen viikko ennen Suomeen paluuta ollaan taas lomalla joten oikein kivalta vaikuttaa =) Matkalle mahtuu myos varmasti muita vierailuja, yllattavia tapahtumia seka erilaisia aktiviteetteja joten kerrotaan niista sitten kun tiedetaan enemman =)

Paljon terveisia kaikille! Kuulumisiin! =)

T. Esa & Esa (jotkut sanoo myos Elisaa Esaksi =D)

1. Ariel ja Esa musakerhon treeneissa

2. Esa, Yael, Ofir, Gal, Tom, Elisa & Dar "haamuina" tyttojen kommuunissa

3. Ofir, Eliran, Elisa, Aleksei, Nastia & Mai harjoituksissa ennen illallista

4. Tiberiaksessa oli paljon upeita maisemia, mutta Elisan maisemakuvaajan taidoilla (innostusta loytyy, kykyja ei =D) tama oli niista julkaisukelpoisin ja kiinnostavin.. =) Jollaki jaany auto vissiin hetkeks parkkiin =D