Shalom !

Toda eli kiitos teidan kommenteista =) On ihanaa kuulla teista, paljon terkkuja ja haleja kaikille! Meilla alkoi tanaan viikonloppu, ja ensimmaiset kolme tyopaivaa on nyt takana. Aloitettiin hommat jo heti tiistai-iltana ja tanaan nuoret ja henkilokunta lahtivat viettamaan vapaata viikonloppua joten nyt on nuorisokylassa ihmeellisen hiljaista.

Taalla WIZOn koulussa on noin 400 oppilasta, joista noin 200 asuu taalla nuorisokylassa. Nuorisokylassa asuvat nuoret ovat huonoista sosiaalisista oloista. He ovat esim. hajonneista, alkoholiongelmaisista perheista tai vanhemmat ovat esim. huumeidenkayttajia jne. Myos monilla nuorilla itsellaan on alkoholiongelmia seka mm. keskittymishairioita yms. Joten sanotaanko, etta melko vilkasta mutta mukavaa porukkaa =) Koulussa he ovat samalla luokalla ikaistensa ns. normaaliperheiden lasten kanssa ja valilla se aiheuttaa ongelmia luokkien sosiaalisissa suhteissa. Koulussa jokaisella oppilaalla on ns. paaaine. Koulun testeissa parhaiten parjaavat lukevat tieteita, eli kemiaa, laaketiedetta, fysiikkaa yms. Muita vaihtoehtoja ovat esim. poliisikoulutukseen valmentava koulutus, mekaniikka yms. Lisaksi oppilailla on yhteisia yleisia lukuaineita.

Taalla Nir Haemekissa eletaan hieman eri aikataulun mukaan kuin siella koto-Suomessa. Tyot alkaa sunnuntaina, viikonloppu alkaa torstaina. Perjantaina on ikaankuin meidan suomalaisten lauantai ja lauantaina on sapatti. Sunnuntai on siis meidan maanantai. Arkipaivisin nuoret heratetaan klo 6, ne menevat klo 7-8 aamupalalle, sitten niilla on koulua ja klo 13 on lounas. Sitten ne tekee koulutehtavia ja toita navetassa / tallilla / jotakin mita emme viela tarkalleen tieda ja sitten neljalta joka talolla on ensimmainen kokous ja silloin alkaa virallisesti meidan tyot. Nuoret asuu ikaryhmittain eri rakennuksissa. Esimerkiksi siina talossa, missa Elisa on toissa, asuu 7-9 luokkalaiset ja Esan talossa 10 luokkalaiset. Taloja on yhteensa nelja ja luokkia taalla on 7-12 seka poliisikoulun valmentavaa koulua kayvat ovat myos jaoteltu kokonaan omaksi luokakseen. Yhdessa talossa asuu noin 50 nuorta.

Me teemme toita nuorten kanssa noin kello iltapaivalla neljasta iltaan yhteentoista - kahteentoista. Ilta alkaa tosiaan yhteisella tapaamisella, jonka jalkeen on yleensa jotakin yhteista ohjelmaa tai laksyjen tekoa (missa ohjaajat auttavat nuoria), sen jalkeen heilla on vapaa-aikaa ja iltaruoka on kello 18.30. Sen jalkeen pidetaan taas yhteinen tapaaminen ja sitten nuoret siivoavat huoneensa seka koko talon - pesevat lattiat yms. Lattioiden pesu onkin vinhan nakoista puuhaa, kun koko talossa on laattalattiat, suihkutetaan letkusta vetta lattioille ja hitosti saippuaa ja sitten vedetaan ne lastalla kaikki kolme kerrosta ja ala-aulat pihalle saippuoineen paivineen. Yleensa joku alkaa kastella toisia letkulla ja sitten siita seuraa kiljumista ja riehumista ja nayttaa kylla karulta kun kaikkien talojen edessa on jumalattomasti saippuaa mutta lattiat on ainakin puhtaat.. =)

Siivousten jalkeen nuoret kayvat suihkussa ja alkavat iltapuulle ja sitten ohjaajat pyorivat juttelemassa heidan huoneissaan ja se on sellaista yleista metelia myohaan iltaan asti. Kun kaikki lapsukaiset ovat ainakin huoneissaan ja ainakin muka menossa nukkumaan, ohjaajat tapaavat talon ala-aulassa ja juttelevat, yleensa ties kuinka myohaan. Muut ohjaajat kayvat yleensa nukkumaan noin yolla kolmelta ja heraavat sitten lounaalle eli yhdeksi. Me ei olla viela tallaiseen rytmiin totuttu mutta pomomme sanoi, etta kylla te viela totutte ja han kutsui meidat myos pelaamaan lentopalloa joku yo heidan kanssaan, kayvat kuulemma neljan aikoihin yolla joskus aina pelailemassa =D

Tyo meidan osalta on alkanut hyvin suuresta kielimuurista huolimatta, onneksi aina loytyy joku, joka voi tulkata ja valilla me vaan palloillaan ja kuunnellaan hepreankielista puhetta =) Kaikki yhteistapaamiset ovatkin aika mielenkiintoisia seurata vaikkei puhetta ymmarrakaan. Porukka meteloi tosi paljon, huutaa, keskeyttaa jatkuvasti toisiaan, lapsii tuttavallisesti, nousee seisomaan, poistuu paikalta, vaihtaa puheenaihetta, ei kuuntele loppuun, halailee, suukottelee poskille, huitoo kasilla, sopii aikatauluja ja muuttaa niita heti tai viimeistaan kohta ja palaverit alkavat joko aina todella paljon ilmoitettua aikaisemmin tai myohemmin joten on hankala tulla paikalle oikeaan aikaan =)  On ollut Suomitytolla ja -pojalla ihmettelemista =)

Tavattiin viikon alussa myos meidan pomo eli Dudu seka sisaoppilaitokset johtaja Moti ja ne on oikein mukavia ja Dudu puhuu myos ymmarrettavaa englantia mika on erittain kiva juttu sinansa kun tehdaan paljon yhteistyota =D Motin kanssa me lahinna hymyillaan ja heilutellaan kasia =D Myos meidan aivan supermahtava yhteyshenkilo Moshe WIZOsta kavi tapaamassa meita WIZOn paajohtajan Yossin kanssa ja meilla oli hyvat palaverit. Heidan kanssaan sovittiin, etta tama Nir Haemek on meidan kotisatama mutta me mennaan tutustumaan myos muihin WIZOn nuorisokyliin esim. Jerusalemiin. Lisaksi he ovat luvanneet esitella meille paikkoja taalla Afulan lahettyvilla seka osallistumme myos mahdollisesti johonkin kongressiin Kuolleen meren rannalla olevassa hotellissa. Joten jaamme innolla odottelemaan mita seuraa =) 

Ja tanaan tosiaan paastiin muuttamaan meidan omaan kamppaan. Siella on meille molemmille omat huoneet ja sit suihku + vessa ja eipa toistaiseksi viela huonekaluja, sankyja lukuunottamatta. Mutta kylla se viela siita kotoisaksi muuttuu. Ja se meidan asunto on kaytannossa tyomaaparakki, mutta tosin ihan kotoisa =D Meilla on naapurissa toinen parakki, jossa asuu nelja poikaa, jotka on myos toissa taalla. Niilla on jaakaappi ja mikro ja tietokone ja sohva ja telkkari ja mekin kuulemma saadaan sellaiset ensi viikolla =) Nyt me hengaillaan taalla naapurikampilla kahdestaan lahes tyhjassa nuorisokylassa. Aamupaivalla oltiin jossakin palavereissa ja iltapaivalla kun nuoret lahti, me mentiin kaymaan Afulassa kappailemassa ympari pikku kaupunkia ja suunnistettiin kuin supikoirat pitkin pikku teita ja loppujen lopuks supikoiran suuntavaistolla paastiin kiertamaan melkein koko kaupunki ja loysimme takaisin tanne kotiin, pikku parakkiin =)

Ja ihanat ruokalan tadit antoi meille HIEMAN ruokaa viikonlopuksi - saatiin kaksi isoa pussillista pullaleipaa, kolmekymmenta kananmunaa, kaksi isoa muovipussillista hedelmia, muropaketti, kolme pussillista (n. 1,5 l / pussi) maitoa - joo, taalla maito on pusseissa =D, riisia, kanaleikkeita ja kahdeksan suklaavanukasta joten nalka ei kylla iske. Meidat on lisaksi kutsuttu huomenna Dudun vanhempien luo syomaan ja sitten lauantaina Efratin (eras koulun tadeista) perheen luo. Joten ruokaa on tiedossa yltakyllaisesti eli liikaa =D

Ja nyt kylla loppuu taa kirjoittaminen, eihan tata jaksa lukea kohta kukaan! =D

Laitellaan sit vlopun jalkeen et miten on menny ja kerrotaan lisaa meidan tapaamista ihmisista yms. Halit kaikille, olette rakkaita =)

Lampimin terveisin,

Suunnistavat supikoirat Suomesta eli Eldorf & Elmaaars

Ps. Ollaan ostettu muutamia uusia paitoja, sukkia yms. ja mika parasta - meidan rinkat on tallahetkella EHKA Puolassa ja saadaan ne EHKA viikonloppuna. Ja kun ne lopulta saapuu joskus niin ehka voidaan laittaa kuviakin tanne blogiin =D